نقش مهم در استارتاپ های موفق چیست؟
در دنیای امروز و عصر کارآفرینی دیجیتال، استارتاپ نقش مهمی در تحقق تقاضای بازار ایفا میکند. روز به روز بر تعداد استارتاپها افزوده میشود. در این میان، مشتریان نیز گیج و سردرگم شدهاند و از خود میپرسند که این حجم از محصول مشابه با رویکردهای متفاوت در بازار چه میکنند؟ در چنین آشفتهبازاری، هر استارتاپ برای تمایز و افزایش درآمد باید نهایت تلاش و خلاقیت را به کار بگیرند. برای قرار گرفتن در چنین مسیری باید تیمی خبره و کاربلد را دور هم جمع کنید.
در ادامه با ۹ نقش مهم در تیم استارتاپ های موفق آشنا میشوید تا متوجه بشوید که چه افراد و چه ویژگیهایی برای حضور در تیم استارتاپ شما نیاز است:
۱. افراد خیالپرداز
در هر تیم استارتاپ به افرادی نیاز است که خیالپردازی میکنند و با قوه خلاقیت خود، ایدههای جدیدی برای تولید محصول به گروه تقدیم میکنند. حضور چنین افرادی یکی از مهمترین سنگ بناها در شکلگیری ایدهها و محصولات جدید است. هیچچیز مانند افراد خلاق، موتور محرکی برای تیم کاری شما نخواهد بود.
۲. نیروهای متخصص
نیروهای متخصص نیز در تیم کارآفرینی شما نقش مهمی دارند. این دست از نیروها قبل از اینکه تصمیمی برای عضویت به تیم گرفته باشند، تجربه کافی در صنعت و بازار مربوطه داشتهاند و با زیر و بَمهای داستان به خوبی آشنا هستند. به واسطه تجربه و دانش بالایی که نیروهای متخصص در کارنامه خود دارند، بهتر از سایر اعضای تیم به کمبودها یا مزایای تصمیمان مختلف واقف هستند. بنابراین، بیشتر از سایر اشخاص گروه میتوانند برای تغییر و توسعه کار پیشنهاد بدهند.
۳. اعضای توسعهدهنده
اعضای توسعه، افرادی تحصیلکرده هستند که در پیشبرد کار استارتاپ بسیار فعال عمل میکنند. آنها به ایدههای اولیه، شکل و شمایلی مناسب میبخشند. توسعهدهندگان بر ابعاد فنی کار متمرکز هستند و با دقت روی ایده شکلگرفته و خلاقانه کار میکنند. در خلال تلاشها خود نیز به ترفندهای خلاقانهتر دست پیدا میکنند و کارایی محصول و ایده را افزایش میدهند.
۴. نینجای وبسایت
نینجای وبسایت فقط به ساخت وبسایت مسلط نیست بلکه شخصی است که به جذابیت بیشتر وبسایت در طراحی کمک میکند و آن را متناسب با میل و نیاز کاربر تغییر میدهد. هر استارتاپ باید پورتال آنلاین خود را ارائه کند تا در اولین حضور، تأثیرگذاری داشته باشد و نینجای وبسایت کسی است که به وضوح، دسترسی آسان و جذابیت وبسایت کمک شایانی میکند.
نینجای وبسایت همانطور که از نامش پیدا است با استفاده از تکنیکهایی ویژه میتواند کارهایی برای محصول انجام بدهد که حتی فکرش را هم نمیکنید. در واقع قادر است به کمک ترفندها و تخصص خود، گام بزرگی برای حرکت رو به جلوی استارتاد باشد. وجود چنین نیرویی با تخصص کافی و خلاقیت برای هر تیمی به شدت ضروری و مهم است.
۵. متخصص محتوای گرافیکی
شاید با عنوان «متخصص محتوای گرافیکی»، کمی سردرگم شده باشید. بگذارید کارتان را سادهتر کنیم، منظور از متخصص محتوای گرافیکی همان طراح است. باید بپذیرید که تصاویر و رنگها همیشه گویاتر از کلمات هستند. به همین دلیل وجود طراح گرافیک در هر تیم استارتاپ ضروری و مهم به شمار میرود. متخصص محتوای گرافیکی یا همان گرافیست باید کاری کند که وبسایت شما جدابتر و چشمنوازتر به نظر برسد.
در واقع، وظیفه این نیروهای تیم، استفاده مؤثر از تصاویر، ویدیوها و طراحیهای مناسب و جذاب برای بالا بردن سطح علاقه و آگاهی مخاطب نسبت به محصول است. جذابیتهای بصری نقش فوقالعاده تأثیرگذاری در ایجاد کشش برای مخاطب دارند. محتوایی مناسب بدون استفاده از زیباییهای طراحی محکوم به شکست خواهد بود.
۶. مدیر محتوا
مدیر محتوا زبان گویای تیم است. این افراد رابطی میان بازار و تیم استارتاپ هستند. مدیران محتوا باید نویسندگان قهاری باشند که درباره محصولی که معرفی میکنند، دانش فنی کافی دارند و به خوبی میدانند که چطور میتوانند، مشتریان را برای جلب به سمت محصول قانع کنند. مدیر محتوا به عنوان نماینده تیم در ارتباط با مشتری نباید هیچگونه کمکاری صورت بدهد زیرا در این صورت، نتایج زحمات تمام اعضای تیم به باد خواهد رفت. محتوا در دنیای امروز نقش واقعا مهمی ایفا میکند.
زیرا بیشتر ارتباطات ما با جهان بیرونی در این روزها از طریق محتوایی صورت میگیرد که در قالبهای مختلف از طریق بسترهای فناوری دریافت میکنیم. پس یادتان باشد که به قول بیل گیتس بزرگ، محتوا حاکم است.
۷. مذاکره کنندهها
مقالات مرتبط: دلایل موفقیت استارتاپ ها ، استارتاپ ناب چیست
این اعضای تیم به دنبال سرمایهگذار میگردند، برنامههای مربوط به بودجه را سر و سامان میدهند و با بررسی روندها بازار به مدیریت مسائلی چون تعیین میزان دستمزد اعضای تیم میپردازند. البته همه این ملاحظات بعد از برآورد درآمد نهایی در نظر گرفته میشوند. کارآفرینی و به راه انداختن کسب و کاری تازه همراه با ریسکهای مالی فراوان است به همین دلیل بهتر است که مذاکرهکنندهها از حضور مشاور مالی خبره در کار بهره ببرند. مذاکرهکنندهها افرادی هستند که به خوبی برای ارتباط برقرار کردن با سایرین آمادگی دارند و با قدرت کلام و نفوذی که در دیگران دارند، تیم را به خواستههای متفاوت خود میرسانند.
۸. تیم تحقیق
تیم تحقیق پیوسته به دنبال فناوریهای بهتر است. بنابراین تلاش میکند تا اطلاعات مفید و تازه را در رابطه با محصول جمعآوری کند و بعد از طبقهبندی، اطلاعات لازم برای هر بخش را به واحد مربوط به آن بدهد. در این صورت، بخشهای مختلف کار و نیروهای محتلف تلاش خود در زمینه ارتقای محصول و انجام وظایف را بهبود میبخشند.
تیم تحقیق، پایگاههای داده را تولید میکند. اعضای این تیم باید از اطلاعات و ارتباطات اعضای بخشهای مختلف در تیم حفاظت کنند و نتایج محتمل درباره به کارگیری روشهای مختلف را مورد تحلیل و بررسی قرار بدهند.
اگر این تیم به درستی وظایف خود را انجام ندهد، محصولی به بازار عرضه خواهد شد که با تقاضای مشتریان هیچگونه ارتباطی ندارد. چنین محصولی بدون شک، ضرر و زیان فراوانی برای کل مجموعه به بار خواهد آورد. شناخت دقیق مشتریان و اطلاع داشتن از علایق و خواستههای آنها کلید اصلی برای گشودن دروازه قلبشان است. آگاهی نسبت به علایق نیز بدون مطالعه و ملاحظات دقیق ممکن نخواهد بود.
۹. رهبر
رهبر شخصی است که تیم کارآفرینی را شکل داده است. او وظیفه مدیریت و رهبری گروههای مختلف را بر عهده دارد و باید نیازهای تولید و پیشبرد پروژهها را تأمین کند. تأمین مالی و الهامبخش بودن برای سایر اعضای تیمهای کاری مختلف نیز از جمله وظایف مهم مدیریت به شمار میرود. رهبر به عنوان هسته حمایتی تیم شناخته میشود پس باید با تمام وظایف و نقشهایی که پیشتر عنوان شد، آگاهی داشته باشد و بر تمام امور واقف باشد. بدون وجود رهبری موفق و مؤثر، خبرهترین نیروهای کاری نیز نمیتوانند باعث تحقق اهداف بشوند و کار نهایتا به شکست محکوم خواهد شد.
هر استارتاپی معمولا با بودجهای محدود بنیان گذاشته میشود. با این اوصاف بهتر است در آغاز برای صرفهجویی بیشتر در هزینهها، نیروهایی جذب کار بشوند که چندین توانایی مختلف دارند. مثلا:
- رهبری که هم ایده خلاقانه را ارائه کرده و هم میتواند نقش مذاکرهکننده را بر عهده بگیرد.
- نیروهای متخصص میتوانند همان اعضای تیم توسعه باشند و وظایف تحقیقاتی را نیز خود سر و سامان بدهند.
- اعضای تیم مدیریت محتوا نیز با انجام کارهای تحقیقاتی بیگانه نیستند و انجام کارهای تحقیقاتی ضمن بهینهسازی وظایف باعث میشود تا دیدی عمیقتر نسبت به محتوایی که باید تولید بشود، پیدا کنند.
تیم موفق کارآفرین چه ویژگیهایی دارد؟
بعد از اینکه دنیای راهاندازی استارتاپی تازه را به خوبی رصد کردید، باید به دنبال تشکیل تیم مناسب و موفق باشید. تیمی که دارای ویژگیهای مثبتی مانند موارد زیر است:
- تیم خوب، تیمی است که بودجه فراوانی برای تشکیل آن صرف نشود.
- تیم خوب، تیمی است که در مدت کوتاهی به دستاوردهای فراوان میرسد.
- تیم خوب، تیمی است که روحیه بالا و عزم جزمی برای کسب موفقیت دارد.
نتیجه گیری :
به خاطر داشته باشید که برای موفق شدن در راهاندازی کسبوکارهای تازه فقط بودجه کافی و وجود سرمایهگذاران مختلف مهم نیست. اینها بهانههایی است که شکستخوردگان برای توجیه ناکامیهای خود مطرح میکنند و در واقعیت محلی از اعراب ندارند. در واقع، آنچه باعث میشود استارتاپهای مختلف با موفقیت در مسیر رشد و شکوفایی گام بردارند، تشکیل هسته مرکزی تیم کاری با افراد متخصص و مناسب است. این افراد در کنار هم میتوانند بال پروازی برای اوج گرفتن ایدههای نو و خلاقانه باشند.