طراحی گرافیک چیست؟
طراحی گرافیک یعنی شکل دادن به تجربه کاربر به صورت بصری. طراحی گرافیک یک هنر قدیمی محسوب میشه که قدمتش حتی به قبل از هیروگلیف های مصری و به نقاشی های غارهای 17,000 سال پیش برمیگرده. این اصطلاح در صنعت چاپ دهه 1920 به وجود اومد و همچنان طیف گسترده ای از فعالیت ها از جمله طراحی لوگو رو شامل میشه. طراحی گرافیک توی این معنا به جذابیت بصری و بازاریابی مربوط میشه. طراح های گرافیک با استفاده از تصاویر، رنگ ها و تایپوگرافی، توجه بیننده ها رو جلب میکنن.
طراحی گرافیک شامل چه رشته هایی میشه؟
به خاطر ماهیت بین رشته ای، طراحی گرافیک میتونه در زمینه های مختلفی انجام بشه. از جمله برندینگ، طراحی فنی و هنری، علائم راهنما، عکاسی، ویرایش تصویر و ویدیو، مدل سازی سه بعدی، انیمیشن، برنامه نویسی و بسیاری از حوزه های دیگه.طراحی گرافیک یک حرفه، یک رشته دانشگاهی و یک هنر کاربردیه که فعالیتش شامل طراحی ارتباطات بصری برای انتقال پیام های مشخص به گروه های اجتماعی با اهداف خاصه. طراحی گرافیک یکی از شاخه های بین رشته ای طراحی و هنرهای زیبا محسوب میشه. این حوزه شامل خلاقیت، نوآوری و تفکر جانبیه که با استفاده از ابزارهای دستی یا دیجیتال انجام میشه و معمولا برای برقراری ارتباط بصری از متن و گرافیک استفاده میکنه.
طراحی گرافیک یعنی طراحی احساسی
با اینکه کار کردن توی عصر دیجیتال یعنی باید با نرم افزارهای تعاملی طراحی کرد، اما طراحی گرافیک هنوز هم بر پایه اصول قدیمی میچرخه. خیلی مهمه که از همون نگاه اول، حس درستی رو توی کاربرها ایجاد کنی – به همین خاطر، طراحی گرافیک ارتباط مستقیمی با طراحی احساسی داره.به عنوان یه طراح گرافیک، باید درک قوی ای از تئوری رنگ ها داشته باشی و بدونی که انتخاب درست ترکیب رنگی چقدر مهمه. انتخاب رنگ ها فقط نباید هویت سازمانی رو منعکس کنه (مثلا آبی برای بانک ها مناسبه)، بلکه باید با انتظارات کاربرها هم هماهنگ باشه (مثلا قرمز برای هشدارها، سبز برای تایید و ادامه دادن). همچنین باید در طراحی حواست به هماهنگی عناصر با لحن کلی کار باشه (مثلا فونت های بدون زایده Sans-serif برای ایجاد حس هیجان یا شادی مناسبن).علاوه بر این، باید به تاثیر کلی طراحی روی احساسات کاربر هم دقت کنی و ببینی چطور اون ها رو از مثلا یه صفحه فرود (Landing Page) به یه دکمه اقدام (Call to Action) هدایت میکنی. طراح های گرافیک معمولا توی طراحی موشن برای صفحه های کوچیک هم نقش دارن و با دقت بررسی میکنن که زیبایی بصری طراحی هاشون با انتظارات کاربرها همخوانی داشته باشه.
چند نکته مهم در طراحی گرافیک
با در نظر گرفتن روانشناسی کاربر، خیلی مهمه که روی چند تا نکته در طراحی گرافیک تمرکز کنی:
- تقارن و تعادل (شامل انواع مختلف تقارن)
- جریان بصری
- تکرار
- الگوها
- نسبت طلایی (یعنی نسبت 1:1.618 در طراحی)
- قاعده یک سوم (یعنی نحوه تشخیص یک چیدمان خوب توسط چشم کاربر)
- تایپوگرافی (از انتخاب فونت گرفته تا وزن تیترها)
- فرهنگ مخاطب (مثلا استفاده از رنگ ها – قرمز میتونه نشونه هشدار باشه اما توی بعضی از فرهنگ های شرقی نماد خوش شانسیه – و همینطور الگوی مطالعه، مثلا چپ به راست توی فرهنگ های غربی)
اصول اساسی طراحی گرافیک و نحوه به کارگیری آن ها
اصول طراحی گرافیک، قوانین طلایی طراحی هستن. توی این راهنما، یاد میگیری که این اصول چی هستن و چطور باید ازشون استفاده کنی.طراحی گرافیک یعنی ارتباط بصری. مهم نیست که چه چیزی طراحی میکنی، هدف اینه که اثری خلق کنی که هم زیبا باشه و هم یه پیام مشخص رو منتقل کنه.طراح های گرافیک باید در مورد هر عنصر طراحی و نحوه قرارگیری اون ها کنار هم برای ایجاد یک ترکیب بندی مؤثر، تصمیم های دقیقی بگیرن. برای این کار، اون ها اصول پایه ای طراحی گرافیک رو در نظر میگیرن.این اصول اساسی، توی هر نوع طراحی گرافیک اهمیت دارن. اگه به دنبال یادگیری طراحی گرافیک هستی، این ها اولین چیزهایی هستن که باید یاد بگیری.مهم ترین اصول طراحی گرافیک:
- تعادل
- تراز بندی
- کنتراست
- رنگ
- سلسله مراتب
- حرکت
- تناسب
- نزدیکی
- تکرار
- ریتم
- فضای خالی
- وحدت
بهترین نرم افزارهای طراحی گرافیک
ادوبی فتوشاپ
این روزها، فتوشاپ مترادف با طراحی گرافیک شده. نرم افزار ویرایش تصویر و طراحی Adobe بر صنعت تسلط داره و این هم بی دلیل نیست. فتوشاپ استاندارد طلایی در طراحی و ویرایش عکس محسوب میشه و مجموعه ای از ویژگی ها و ابزارهایی داره که حتی بهترین جایگزین های فتوشاپ هم به سختی میتونن باهاش رقابت کنن.فتوشاپ در زمینه مدیریت رنگ، کار با لایه ها و ابزارهای انتخاب بهترین عملکرد رو ارائه میده. هوش مصنوعی این برنامه، از پاکسازی تصاویر تا حذف اشیا، طیف وسیعی از جلوه ها رو به صورت خودکار اعمال میکنه. مدل های Adobe Firefly و Sensei در انتخاب سوژه و حذف اشیا عملکرد چشمگیری دارن. البته نتایج همیشه کاملا بی نقص نیستن، مخصوصا وقتی از فیلترهای عصبی (Neural Filters) استفاده میکنی، اما در مجموع، فتوشاپ همچنان ارزش بالایی داره.
ادوبی ایلوستریتور
Adobe Illustrator یک ویرایشگر گرافیک برداری و برنامه طراحی قدرتمنده که پایداری بالا داره و از ویژگی های متنوعی برای طراحی در تمام سطوح برخورداره.آخرین نسخه تغییرات اساسی نداره، اما ما تحت تأثیر بهبودهای کوچیکی که ادوبی اعمال کرده قرار گرفتیم. از جمله این تغییرات میشه به شناسایی و ویرایش فونت ها در هر تصویر، ایجاد ماکاپ های واقعی روی اشیای سه بعدی قالب بندی شده و امکان کار روی پروژه ها به صورت آنلاین اشاره کرد.همچنین، مدل هوش مصنوعی Firefly که حالا در تمام نرم افزارهای ادوبی ادغام شده، عملکرد خیلی خوبی توی Illustrator داره. ما این ابزار رو تست کردیم و دیدیم که هوش مصنوعی به خوبی درون این برنامه پیاده سازی شده. البته تجربه هر کسی ممکنه متفاوت باشه، اما در بررسی های ما، نتایج کاملا چشمگیر بودن.
کورل دراو
CorelDRAW بخشی از CorelDRAW Graphics Suite هست – یعنی به جای یک نرم افزار، یک بسته نرم افزاری کامل رو دریافت میکنی.این مجموعه شامل چند ابزار مهمه:
- Photo-Paintبرای ویرایش عکس
- AfterShotبرای کار با فایل های RAW
- PowerTRACEبرای تبدیل تصاویر بیت مپ به وکتور
- FontManagerبرای مدیریت فونت ها و سازماندهی سبک های متنی
اما ستاره اصلی این مجموعه بدون شک CorelDRAW هست. این نرم افزار فقط یه ابزار طراحی وکتوری نیست، بلکه قابلیت انتشار رومیزی (Desktop Publishing) رو هم داره، یعنی میتونی پروژه های چند صفحه ای رو طراحی و مدیریت کنی.
آیا CorelDRAW همچنان ارزشمنده؟
در مجموع، CorelDRAW Graphics Suite یکی از قدیمی ترین و در عین حال به روزترین نرم افزارهای طراحی گرافیک محسوب میشه. اضافه شدن نسخه مک در کنار نسخه ویندوز باعث شده که کاربران بیشتری بتونن ازش استفاده کنن، که این خودش یه نکته مثبت بزرگه.