فریمورک سیمفونی زبان برنامه نویسی PHP
اگرچه زبان PHP یکی از قدرتمندترین زبان های برنامه نویسی وب می باشد و جزو پر استفاده ترین زبان ها در جهان نیز بشمار می آید، اما باید گفت برای حرکت به سمت برنامه های تجاری بزرگ و مقیاس پذیر به تنهایی جوابگو نیست. منظور از جوابگو نبودن ضعف PHP نیست، بلکه می خواهم بگویم که استفاده از کدهای استاندارد آن برای توسعه و پیاده سازی اینگونه از برنامه های کاری بسیار دشوار و وقتگیر است ،به همین دلیل اگر قصد دارید سطح برنامه نویسی خود را بالا برده و برنامه هایی با پویایی بالا بسازید بناچار باید بدنبال ابزار ها و زیرساخت های موجود برای این منظور در این زبان باشید. یکی از این ابزار ها فریم ورک ها (Framework) هستند . در این مقاله قصد داریم به بررسی یکی از آنها بپردازیم.
مورد بحث ما در این مقاله symfony است . سیمفونی توسط شرکت ها و در محصولات بزرگی استفاده می شود. برخی از استفاده کنندگان این فریم ورک عبارتند از:
- drupal
- PIWIK
- OROCRM
- Laravel
- phpBB
- eZ Publish
- Yahoo
به عنوان مثال Laravel خود به تنهایی فریم ورک قدرتمند و بزرگی است که در بخش هایی از برخی از امکانات سیمفونی استفاده می کند. حتی zend framework که بزرگترین فریم ورک موجود برای زبان php است و توسط شرکت توسعه دهنده php یعنی شرکت zend توسعه داده می شود به پیشنهاد توسعه دهندگان اصلی خود از بخشی از سیمفونی مانند Doctrinee بهره می برد.
متوجه شدید در واقع symfony مجموعه ای از library هایی است که هرکدام وظیفه مشخصی را انجام می دهند. به همین خاطر می شود فقط از برخی از کتابخانه های symfony استفاده کرد.
فریم ورک های مطرح php اساسا برای کار خود از مدل mvc برای توسعه استفاده می کنند. mvc یک معماری نرم افزاری است که از حروف ابتدایی کلمات (model, view, control) تشکیل می شود. هدف اصلی این مدل نظم و سرعت بخشیدن به کار توسعه برنامه است. مدل mvc برای اولین بار در سال 1970 معرفی شد.
قبل از توضیح مبحث mvc لازم بذکر است که این نکته را مطرح کنیم که از توضیحات فنی را گذرا بخوانید، در آینده وقتی به صورت عملی با طرز کار یک چارچوب مبتنی با mvc آشنا شوید این مدل برایتان قابل فهم خواهد بود.
اجزای تشکیل دهنده MVC
MVC شامل اجزای مختلفی است و اجزای تشکیل دهنده mvc به نحو زیر معرفی می گردند :
- MODEL ( مدل در MVC ):
این قسمت مسولیت کنش های پایگاه داده را برعهده دارد، داده ها قبل از ذخیره در دیتابیس ابتدا تبدیل به یک شی می شوند و پس از اعمال تغییرات لازم و یا اعتبار سنجی های لازم در دیتابیس ذخیره می شوند. در هنگام فراخوانی نیز داده ها به شی مورد نظر تبدیل می شوند و پس از تغییرات لازم به بخش نمایشگر و یا view تحویل داده می شوند.
- VIEW ( نمایشگر در MVC ):
این بخش مسولیت آماده سازی واسط کاربری برنامه (user interface) را بر عهده دارد. بخش view در معماری mvc با استفاده از بخش model آماده می شود. به این صورت که داده ها را بشکل شی از model دریافت می کند و به شکلی که برنامه نویس در view مشخص کند به نمایش در می آید.
- CONTROLLER ( کنترلر در MVC ):
این بخش مدیریت درخواست ها را برعهده دارد. ارتباط بین view و model بوسیله controller انجام می پذیرد.
اجزای تشکیل دهنده Symfony
به صورت خلاصه اجزای تشکیل دهنده فریمورک Symfony به شرح زیر هستند :
- ROUTING یا مسیر یابی:
این بخش مسولیت مسیریابی و انتخاب controller مختص هر وظیفه را دارد. مثلا در routing مشخص می کنیم که اگر کاربر در مرورگر خود آدرس /aboutus را به منظور دستیابی به صفحه “درباره ما” درخواست داد، باید این درخواست به controller مخصوص نمایش صفحه aboutus رجوع داده شود.
- ENTITY:
این بخش مسولیت سرو سامان بخشیدن به ارتباطات دیتابیس را بر عهده دارد. مثلا در این بخش روابط موجود بین جدول های بانک اطلاعاتی مشخص می شود. در این بخش نام هر فیلد، محدودیت های نوع و طول آن ها و امور دیگر مشخص می شود.
- VIEW:
در این بخش فایل های مربوط به نمایش اطلاعات با هم جمع شده اند. البته این بخش فقط حاوی اسکلت بندی بخش نمایش است، چون داده ها باید از دیتابیس دریافت، تبدیل به شی و در این بخش استفاده شوند.
- CONTROLLER:
اصلی ترین بخش هر برنامه ای در symfony همین بخش است. routing بر اساس ورودی، controller خاص را انتخاب می کند، از این به بعد کل وظایف با controller است و کار با routing تمام می شود. Controller پس از دریافت ورودی ها و انجام پردازش های مورد نظر و یا حتی دریافت اطلاعات از model خروجی مناسب را برای نمایش آماده و نتیجه را به کاربر نمایش می دهد.
- FORM:
این بخش فرم های مورد استفاده در برنامه را ذخیره می کند. البته استفاده از این بخش و یا حتی بخش view اجباری نیست ولی کنار گذاشتن آن ها با ساده سازی فرایند ها و هدف اصلی استفاده از فریم ورک منافات دارد.
نتیجه گیری:
در انتها اگر بخواهیم جمع بندی کرده باشیم باید بگوییم ، Symphony فریم ورکی کامل است که با هدف بهینه سازی توسعه برنامه های مبتنی بر وب طراحی شده است.این فریم ورک منطق برنامه را از جنبه های ظاهری آن جدا نموده و ابزار های و کلاس های متعددی را ارائه می دهد که باعث کوتاه شدن زمان ساخت یک برنامه پیچیده می گردند.
این فریم ورک کاملا با PHP نوشته شده است و از امتحان در بسیاری از برنامه ها و پروژه های بزرگ تجاری در دنیا سربلند بیرون آمده است.سازگاری با بیشتر بانک های اطلاعاتی دنیا از قبیل MySQL، PostgresSQL،Oracle و SQL Server از دیگر قابلیتهای Symphony می باشد. همچنین این فریم ورک بر روی پلت فرم های Unix و Windows قابل اجرا است.
ممنون
درود
خواهش میکنم دوست عزیز
»وفق باشید
سلام
فکر کنم منظورتون از 19799 ، 1970 بود ؛ درسته؟
درود
ممنون از شما . تاریخ تصحیح شد .
با تشکر