تاثیر بازاریابی محتوا در برندینگ و تغییرات آتی آن!
بازاریابی محتوا یا فرایند تولید و به اشتراک گذاشتن محتوا با مشتریان قدیمی و جدید، مدتی است که جای خود را در شیوههای گوناگون بازاریابی باز کرده است. برندهای تجاری مختلف، پی بردهاند که به کمک تولید و انتشار محتوایی مناسب و مفید، به شکل مؤثرتری قادر به ارتباط برقرار کردن با مشتریان و ایجاد آگاهی نسبت به برند خود خواهند بود. در واقع، بازاریابی از طریق تولید محتوا در حال تبدیل شدن به یکی از استراتژیهای کلیدی در بازاریابی است.
برندهای بسیاری از طریق استراتژیهای این روش، آماری جدید و رو به رشد در تعداد مشتریان خود داشتهاند. برای موفقیت در بازار پرتلاطم و تغییرات سریع آن نیاز به شناخت روندهای آتی بازار به شدت احساس میشود. مطالعه این متن برای آگاهی بیشتر از اوضاع و شرایط، خالی از لطف نخواهد بود.
نقش بازاریابی از طریق محتوا در چند سال اخیر
در چند سال اخیر، تمرکز زیادی روی بازاریابی با تولید محتوا شده است. به راحتی میتوان گفت که این شیوه به یکی از استراتژیهای اصلی بازاریابی دیجیتالی تبدیل شده است. این توجه و استقبال باعث شده تا برندها و شرکتهای تولیدیِ محصولات گوناگون علمی، تجاری، مصرفی و… زمان و بودجهای قابل توجه برای رسیدگی به ملزومات تولید محتوا اختصاص بدهند.
البته رشد و شکوفایی استراتژیهای مرتبط با تولید محتوا در بازاریابی، چالشهایی را نیز به همراه دارد. این چالشها، شامل به کارگیری محتوایی صحیح و مرتبط با برند است. برای مواجهه با چنین چالشهایی نیاز به همسویی با روندهای بازار و البته آگاهی داشتن از آنها است. خبر خوب این است که برخی روندهای موجود در بازاریابی از طریق محتوا، قابل پیشبینی هستند.
قابلیت پیشبینی اوضاع باعث میشود تا سرعت تطبیق برندهای گوناگون با تغییرات افزایش پیدا کند. اگر در بازار پرتلاطم کسبوکار، قادر به دیدن چشمانداز بلندمدت نباشید؛ عملا امکان رشد و پیشرفت را از خود سلب خواهید کرد. منظور از پیشبینی بلندمدت، افزایش مهارتها و دانش تیم خود در شناسایی روندهایی است که شما را در تولید محتوای مناسب یاری میکنند. در ادامه، توصیههایی برای به کارگیری استراتژیهای درست در بازاریابی محتوا را مشاهده خواهید کرد:
افزایش تمرکز در تولید محتوای مناسب
تولید محتوایی اصیل و مؤثر یکی از بهترین استراتژیهای بازاریابی در بازار کسبوکارِ این روزها است. فرقی نمیکند، صاحب شرکتی بزرگ و معروف هستید یا تازه اقدام به راهاندازی شرکت و کسبوکار خود نمودهاید. در هر دو صورت، بازاریابی تولید محتوا به آگاه کردن مخاطبان و مشتریان بالقوه، از حضورتان در بازار، کمک قابلتوجهی میکند.
برای برندهای نوپا و تازهکار، استفاده از استراتژیهای تولید محتوا چندان پرهزینه نخواهد بود. البته ناگفته نماند که این روش، آنقدر مهم و کاربردی است که شرکتهایی نظیر: گوگل، اپل، فیسبوک و…، بودجهای کلان به آن اختصاص میدهند. پس در آیندهای بسیار نزدیک، تولید محتوایی کارا و جذاب، جنبه رقابتی بیشتری در میان برندها پیدا خواهد کرد. برای موفقیت در این عرصه، نیاز به تیمی تخصصی در زمینه فراهم کردن محتوا وجود دارد. تیمی که سرعت، دقت و دانش کافی برای ایجاد محتوایی جذاب و خواندنی دارد.
تأکید بر شخصیسازی محتوای تولید شده
پیشبینیهای بازار نشان میدهد، برندهایی که در حیطه شخصیسازی محتوا فعالیت میکنند در فروش موفقتر هستند. براساس آمار، فروش برای چنین برندهایی ۲۰ درصد بیشتر از سایرین است. البته شخصیسازی محتوا برای مشتریان بالقوه و بالفعل مختلف، اصلا کار سادهای نیست. برای اثربخشی بازاریابی محتوای شخصیسازیشده، تیم محتوا باید برنامهریزی دقیق، دیدی وسیع و تلاشهایی در بلند مدت به کار بگیرند. ابزارهای مختلفی برای رسیدن به این هدف در دسترس هستند.
برای مثال استفاده از سیستم اتوماسیون در پست الکترونیک مشتریان، نمونهای از ابزارهای مورد استفاده در شخصیسازی محتوا است. ابزارهای دیگری نیز به مدد فناوری در اختیار تیم بازاریابی و محتوا قرار گرفته است. مثلا به کمک برخی نرمافزارها، امکان پیگیری مشتریان در مراحل مختلف خرید به وجود آمده است.
استفاده از مشارکت مشتریان در کمپینها
نکته دیگری که برندها باید به آن توجه کنند، نقش پررنگ مشارکت در تأثیرگذاری بر مخاطب است. شبکههای اجتماعی تا حد زیادی روند فعالیتهای بازاریابی را دگرگون کردهاند. این روزها، بیشتر برندهای معروف در سطح شبکههای اجتماعی و فضای مجازی مشغول به فعالیت هستند و از این بستر بینظیر برای شناخت و ارتباطات بیشتر با مشتریان گوناگون بهره میبرند. به همین خاطر، لزوم مشارکت مشتریان در کمپینهای تبلیغاتی مختلف به شدت احساس میشود. طرح محتوای بازاریابی برای دخیل کردن مخاطب در پیشبرد کمپینهای بازاریابی به برندها کمک میکند، از حضور و حمایت مشتریان راضی و وفادار بیشتر بهره ببرند.
مخاطبان برند پیش از آنکه میلی به پذیرش تبلیغات مختلف ارائه شده در کمپینهای مختلف داشته باشند، مایل به شنیدن توصیهها و نظرات یک مشتری واقعی هستند. در واقع، اعتمادی که مشتری بالقوه به مشتری وفادار شما دارد بسیار بیشتر از آن است که فکر میکنید. پس یکی از مهمترین ابعاد بازاریابی با محتوا، توجه به شراکت و سهیمسازی مشتریان در این روش بازاریابی است.
این مشارکت میتواند در قالبهای مختلفی شکل بگیرد. محتوای تولیدی از سوی برند باید جذابیت و ظرفیت کافی برای همسوسازی مشتریان در برنامههای تبلیغاتی را ایجاد نماید. با وجود برندهای مختلف و محصولات متنوع، قدرت چانهزنی مشتریان به شدت بالا رفته است.
در چنین شرایطی، بازاریابان نیز نباید دست روی دست بگذارند و تسلیم این تنوع و گستردگی بشوند. کمپینهای تعاملی متعددی تا کنون در سرتاسر جهان برگزار شده است. این کمپینهای تبلیغاتی متنوع با تکیه بر تکنیکهای بازاریابی با محتوا و شریک کردن مشتریان در اجرای گامهای مختلف بازاریابی، نتایجی به یادماندنی بر جای میگذارند. ارتباطی که تمام حواس مشتری را به خود معطوف بسازد، قطعا تأثیرگذاری بیشتری نسبت به اقداماتی کلیشهای در زمینه بازاریابی دارد.
بیل گیتس میگوید: «محتوا، حاکم است».
به کارگیری بازاریابی محتوا در سفر مشتری
همانطور که پیشتر نیز عنوان شد، نقش بازاریابی به کمک محتوا در فروش نقش مهمی ایفا میکند. از همین روی، به کمک آن میتوان به دستاوردهای موفقیتآمیزی رسید: ایجاد آگاهی در مخاطب نسبت به برند، درگیری و آمیخته شدن مشتری با برند و… . تحلیل اهداف موجود در هر محتوا به ایجاد نوعی از استراتژی موفق و مؤثر میانجامد. اهداف بازاریابی در هر مقطع از چرخه خرید مشتری و چرخه عمر خود برند، مسیری متفاوت میپیماید. این مسیر متفاوت منجر به شکلگیری تنوعی باورنکردنی در تولید استراتژیهای بازاریابی و تبلیغاتی میگردد.
پس هر برند با توجه به جایگاه خود در چرخه عمر، وضعیتی که در بازار دارد، وضعیتی که رقبایش در بازار دارند و همچنین مراحل مختلف خرید مشتریان مختلف، نیازمند تولید محتوایی متفاوت و متناسب است. تطبیق محتوای تولیدی با تنوعی که پیش روی بازاریابان است، اصلا کار سادهای نیست. اهدافی که هر برند از طراحی و انجام برنامههای بازاریابی پیگیری میکند باید با متغیرهای گوناگونی در تناسب و تطبیق باشد.
توجه بیشتر به کاربرد فناوری در بازاریابی محتوایی
بازاریابی مبتنی بر محتوا، یکی از مصادیق بازاریابی دیجیتالی به شمار میرود. بنابراین، برای طراحی و اجرای استراتژیهای آن نیاز به استفاده از ابزارهای فناوری پیش میآید. این ابزارها، سرعت و بهرهوری استراتژیهای بازاریابی را در اجرا و پیادهسازی به شدت بالا میبرند. در دنیای امروز که لحظهلحظه زندگی با فناوری، عجین شده است؛ عدم استفاده از آن در رویکردها و برنامههای بازاریابی مبتنی بر محتوا، سادهانگارانه و خندهدار به نظر میرسد. مواجهه با تعداد زیادی از مخاطبان و مدیریت ارتباط با آنها در صورتی ممکن است که ابزارهایی سریع و دقیق در دسترس باشند.
تمام مراحل طراحی، تولید محتوا، بازاریابی و ارزیابی نیازمند ابزارهای جدید هستند. تجزیه و تحلیل بسیاری از تلاشهای بازاریابی بدون وجود نرمافزارها و برنامههای رنگارنگ مختلف، از تصور خارج است. شرکتهای بزرگ فناوری در تلاش هستند، ابزارهای مناسبتری برای شیوههای جدید بازاریابی فراهم کنند. تحلیل دقیق دادهها، برقراری ارتباطات دوسویه و… از جمله دستاوردهای مهمی است که دنیای فناوری به دنیای کسبوکار تقدیم کرده است.
انتشار محتوا در کانالهای چندگانه
ابزارها و بسترهای مختلف ارتباطی باعث شدهاند، دست بازاریابان در تولید و نشر محتوا بسیار بازتر شود. کانالهای ارتباطی متنوع، امکان شخصیسازی استراتژیهای بازاریابی برای مشتریان را فراهم میکند. ضمنا در کاهش هزینههای بازاریابی، نقش فوقالعاده مهمی ایفا کرده و سرعت اقدامات مختلف در این زمینه را افزایش میدهد. پوششدهی اقدامات بازاریابی از طریق کانالهای ارتباطی گوناگون در فضای مجازی باعث میشود تا نوعی تعامل دوسویه و مؤثر با مشتریان شکل بگیرد. تعاملی که نقش مشتری را از خریدار فراتر میبرد و او را به جایگاه مشارکت میرساند. بسیاری از کمپینهای تبلیغاتی که از طریق تولید محتوا با مخاطبان وارد ارتباط میشوند، امکان ایحاد تغییرات مفید برای برندها را فراهم میسازند.
اهمیت دادن به مستندسازی استراتژیها
استراتژی بازاریابی با محتوا کمک به نظم بیشتر در بازبینی اهداف میکند. به کمک آن میتوان، گامهای بعدی را برنامهریزی و موجب تحقق اهداف شد. منظور از مستندسازی استراتژیهای محتوا، این است که مانند تمام برنامههای بازاریابی به تولید محتوا نیز نگاهی راهبردی داشته باشید. یعنی تمام گامهای استراتژیکی که در روشهای مختلف بازاریابی به کار گرفته میشود، در بازاریابی از راه محتوا نیز ضروری است. مستندسازی به تمام ذینفعان، دیدی کلان و واضح میبخشد.
ضمن اینکه، مسئولیتهای هر کس را کاملا مشخص میکند و در نتیجه سنجش اثربخشی آن سادهتر میگردد. منظور از اثربخشی، ارزیابی اقدامات صورت گرفته بازاریابی از بُعد مسائل مالی و غیرمالی است. مسائل مالی به کنترل بودجه صرف شده میپردازد و مشخص میکند که هزینههای مالی صورتگرفته تا چه حد نتایج مفید به همراه داشتهاند. ابعاد غیرمالی نیز از میزان رضایت مشتری پرده برمیدارد.
شناخت اهمیت بازاریابی ویدیویی
بازاریابی ویدیویی شکل آتی بازاریابی مبتنی بر محتوا خواهد بود. پیشبینی متخصصان حاکی از آن است که تا سال ۲۰۱۹ میلادی، ۸۰ درصد از ترافیک اینترنت متعلق به ویدیوها خواهد بود. به همین خاطر، شکل تولید محتوا به زودی در قالب ویدیوها ادامه پیدا خواهد کرد. برای مثال، امکان بارگذاری ویدیوهای Live در اینستاگرام، کارکرد جدیدی است که به شدت مورد استقبال کاربران قرار گرفته است. این علاقه، ظرفیت بالایی برای برندهای مختلف فراهم میسازد.
ویدیوها به مشتری حس زنده بودن و واقعی بودن برند را القا میکنند. مخاطب دوست دارد، ارتباطاتی از جنس واقعیت با برند برقرار کنند. ایجاد کمپینهای تبلیغاتی مختلف ویدیویی باعث افزایش تأثیرگذاری برندها و برنامههای بازاریابی آنها میشود. در واقع، بازرایابی ویدیویی به نوعی از مصادیق رشد فناوری و افزایش تأثیر آن در دنیای بازاریابی است. در دنیایی که به کمک کلیک گزینهای ساده به راحتی و با سرعت بالا، صدا و تصویر افراد مخابره میشود؛ نادیده گرفتن این قابلیت، کوتاهی بزرگی است.
چشمانداز بازاریابی از طریق تولید محتوا
برندها و شرکتهای گوناگون به اهمیت شیوههای بازاریابی تازه، معترف شدهاند. بدیهی است که در چنین شرایطی، تنور رقابت کمپینهای تبلیغاتی محتوا داغِ داغ خواهد شد و لزوم خلاقیت و تنوع، بیش از پیش خود را نشان خواهد داد. نگاهی دقیقتر به مقوله بازاریابی از راه تولید محتوا، نشان میدهد که دادههای مختلف نقش به سزایی در شناخت مشتریان دارند. در واقع، دادههایی که از بازاریابی به سبک تولید محتوا در اختیار برندها قرار میگیرد، جزئیاتی شگفتانگیز درباره مشتریان بالقوه و بالفعل را فاش میکند. تحلیل دقیق دادهها و یافتن سرنخهای مختلف در زمینه نیاز، خواسته و ترجیح مشتریان یکی از دستاوردهای قابل ملاحظه و مهم بازاریابی با محتوا است.
در دنیایی که هر لحظه، امکان برقراری با تمام نقاط دنیا برای مخاطب فراهم است، طبیعتا روشهای بازاریابی نیز نیاز به تغییر و به روز شدن دارند. گسترش ارتباطات ویدیویی نیز قطعا به تنوع روشهای تولید محتوا کمک خواهد کرد. باید منتظر ماند و دید که در آیندهای نزدیک، برندهای گوناگون چگونه مقوله تولید و هدایت محتوا در بازاریابی را مدیریت میکنند و ارتقای مشتریان از سطح خریدار به سمت مشتری وفادار چگونه پیش خواهد رفت. این تغییرات یقینا در سال آینده نیز به شدت دیده خواهند شد.
نتیجه گیری:
بازاریابی محتوا، شکل جدیدی از استراتژیهای بازاریابی را به دنیای کسبوکارهای مختلف ارائه کرده است. روشهای جدید بازاریابی به کمک تولید محتوا، برای تأثیرگذاریِ بیشتر، نیازمند ابزارهای ارتباطی و فناوری هستند. در آیندهای نزدیک، اَشکال متنوعتری از این سبک بازاریابی مشاهده خواهد شد. قالبهای جدید، مانند بازاریابی ویدیویی و ابزارهای مدرنتر مانند انواع اپلیکیشنها و برنامههای کاربردی نیز سرعت تحلیل و بررسی مشتریان را افزایش خواهد داد.