تا پایان امشب - بیشترین تخفیف تا امروز (۷۰ و ۸۷ درصد) ویژه حمایت از دانشجویان‌ و کسب‌وکارهای آسیب‌دیده جزئیات

محصول حداقلی MVP چیست؟


چیست و چه نقشی در رشد استارتاپ دارد؟

 در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم محصول حداقلی MVP چیست و چه نقشی در رشد استارتاپ دارد. راه‌اندازی استارتاپ، کار ساده‌ای نیست. باید ایده‌ای ناب و منحصربفرد برای تولید محصول ارائه کنید و در ساخت، بازاریابی و خدمات مرتبط با آن دقیق و سریع باشید. این روند یک استراتژی قدیمی است که استارتاپ‌ها معمولا از آن بهره می‌برده‌اند. اما برخی از افراد موفق و باتجربه در این حوزه معتقدند، برای راه‌اندازی استارتاپ نیازی به تولید محصول نیست.

دراپ‌باکس (Drop box) نمونه‌ای موفق از این ایده است. اگر می‌خواهید با الگوبرداری از نمونه‌های موفقی چون دراپ‌باکس، استارتاپی جدید راه‌اندازی کنید بهتر است قبل از هر چیز با مفهوم محصول حداقلی قابل حیات (MVP) آشنا بشوید و ببینید نقش MVP پس با ما تا انتهای این متن همراه باشید:

محصول حداقلی قابل حیات MVP چیست و در استارتاپ به چه صورت است؟

ایده اولیه محصول حداقلی قابل حیات MVP ، مدتی است که مطرح شده و به گوش‌ها رسیده است. طرح اصلی شکل‌گیری این محصولات متعلق به فِرانک رابینسون است اما دو فرد تأثیرگذار دنیای طراحی محصول یعنی: استیو بلانک و اریک ریس این ایده را در میان عموم مشهور و معتبر ساخته‌اند. هر دو نفر از چهره‌های مطرح دنیای کارآفرینی به شمار می‌روند. اجازه بدهید با تعریف محصول حداقلی، موضوع را کمی واضح‌تر پیگیری کنیم.

محصول حداقلی قابل حیات (MVP)، محصولی با تعدادی ویژگی اصلی و اساسی است و با هدف آزمودن بازار و مشتریان در مواجهه با آن تولید می‌شود. در واقع، هدف این است که قبل از روانه کردن تمام و کمال محصول به بازار با واکنش‌های مشتریان نسبت به آن آشنا بشوید. با این روش از شکست جلوگیری می‌شود و سرمایه‌های کلان در ابتدای راه‌اندازی کسب‌وکار از دست نخواهند رفت.

با وجود اینکه طرح کلی این ایده بسیار ساده است، بسیاری از شرکت‌ها در درک و پذیرش آن موفق نیستند و با ساخت و تولید پرهزینه، ایده‌هایی که امکان‌سنجی دقیقی نسبت به آنها صورت نگرفته است، خود را در معرض خطرات مختلف قرار می‌دهند.

در بازار پرتلاطم و پر رقابت امروز، هوشیار نبودن نسبت به مدیریت ابعاد مختلف محصول می‌تواند، یک‌شبه تجارت و کسب‌وکار شما را زمین بزند. پس سعی کنید به عنوان یک کارآفرین، نهایت دقت را در تولید محصولی حداقلی با قابلیت حیات (MVP) به کار بگیرید.

بسیاری از کارآفرینان و شرکت‌های نوپا از نبود سرمایه‌گذار گلایه و شکایت دارند. به کمک MVP، توجیه سرمایه‌گذاران نیز برای برداشتن قدم‌های بعدی در امور مالی بسیار ساده می‌شود. وقتی محصولی به طور صحیح و با در نظر گرفتن ملزومات مختلف بازار اعم از نیازها و خواسته‌های مشتریان، کالاهای رقابتی دیگر و… مورد بررسی قرار می‌گیرد تا حد زیادی فرصت پیش‌بینی وضعیت آن در آینده مشخص خواهد شد.

مقالات مرتبط: اشتباهاتی که نباید در MVP مرتکب شوید

محصول با حداقل قابلیت حیات (MVP) با تولیدی تدریجی چیست؟

محصول حداقلی MVP چیست؟

ارائه و معرفی تدریجی محصولات به مشتریان یکی از هوشمندانه‌ترین روش‌های کنترل و رصد بازار است و به سرمایه‌ای اندک نیاز دارد. طرح اصلی تولید تدریجی به این صورت است که به کمک امکانات و ابزارهای موجود، ایده جدید ساخته  و از منابع مختلف برای شکل‌دهی ایده کلی و تولید محصولی جدید استفاده می‌شود. نمونه معروف چنین تولیدی، شرکت معتبر و جهانی «گروپون» است. این شرکت که «اندرو میسون» برای اولین بار ایده راه‌اندازی‌اش را مطرح کرده ، در زمینه تجارت الکترونیک فعالیت می‌کند و با ارائه تخفیف برای استفاده از محصولات تفریحی، سفر، رستوران‌ها و… به درآمدزایی فوق‌العاده‌ای رسیده است.

به طوری که حتی تلاش‌های شرکت گوگل برای خرید و مذاکره با آنها بی‌نتیجه مانده و ترجیح می‌دهد که به طور مستقل به روند موفق خود ادامه بدهد. اندرو میسون در آغاز، کار خود را با راه‌اندازی یک بلاگ ساده در وردپرس شروع کرد. هر روز تعداد محدودی پُست در این وبلاگ قرار می‌گرفت.

به تدریج، ایده شکل‌گرفته در رابطه با ارائه پیشنهادات خرید به مشتری از منابع مختلف گسترده‌تر شد و سیستم وسیع امروزی شکل گرفت. تخفیفی که این وبسایت برای خدمات مختلف شرکت‌های دیگر ارائه می‌کند، باعث جذب تعداد زیادی مشتری می‌شود.

در واقع، این استارتاپ سابق، از ایده تولید محصول یا خدمت تدریجی بهره برده است و به کمک محصولات و خدماتی که در بازار وجود داشته، طرحی برای سر و سامان دادن به جلب مشتری بیشتر ایجاد کرده است. نمونه چنین وبسایت‌هایی در ایران نیز وجود دارد و با ارائه پیشنهادات با تخفیف، محصولات و خدمات شرکت‌های گوناگون در دستری مشتریان و مخاطبان مختلف قرار می‌گیرد.

محصول با حداقل قابلیت حیات (MVP)، به شکل محصولی نگهبان به چه معنا است؟

محصول حداقلی MVP چیست؟

فرض کنید، خواهان تولید یک بسته آرایشی-بهداشتی جدید هستید. برای کاربردی کردن ایده باید از کدام روش MVP بهره ببرید و از MVP در استارتاپ چگونه بهره ببرید؟ احتمالا، راه حل مؤثر در این زمینه یافتن افرادی است که مایل به آزمایش کردن این محصول هستند. به کمک آنها می‌توان نمونه‌ای تشکیل داد و داده‌های کسب شده را مورد تجزیه و تحلیل قرار بدهید. سپس با سنجش اعتبار محصول نزد مشتریان و تحلیل نمونه در دسترس، ایده را به مرحله بعدی می‌برید.

این روش برای شناخت مشتریان و سنجش اعتبار ایده اولیه بسیار مفید است. ارتباط مستقیم اولیه با مخاطب و مشتری بالقوه باعث می‌شود تا دید بهتری نسبت به خواسته و نیاز مشتریان پیدا کنید. شناخت دقیق بازار و رصد آن، یکی از مهم‌ترین ابعاد بازارسنجی است و موفقیت محصول در درآمدزایی تا حدود زیادی به آن وابسته است.

روش دیگری نیز برای تعیین امکان‌سنجی محصول از طریق MVP وجود دارد. در روش قبلی، مشتریان بالقوه را در جریان نیمه‌کار بودن محصول قرار می‌دهید و به آنها صادقانه می‌گویید که این محصول برای تکامل و ایجاد ارزش، نیاز به همراهی و نظر آنها دارد. اما در روشی که مطرح خواهد شد، مشتریان را در جریان نیمه‌کار بودن تولید قرار نمی‌دهید.

در این روش باید محصول یا خدمتی که کاملا شکل گرفته را به مشتریان معرفی کنید. مثلا درباره ارائه خدماتی چون گل‌فروشی آنلاین یا تهیه غذای مجلسی این  ایده جوابگو خواهد بود. کافی است آنچه را به مشتری ارائه خواهید داد به شیوه‌ای تبلیغ و اعلام کنید. لازم نیست که مشتری بداند، فعلا محصول شما نیمه‌کاره است با تدارک زیرساخت‌های اولیه، شما قادر به تکمیل سریع سفارش‌ها بعد از دریافت از مشتری خواهید بود.

 تبلیغات از طریق وبسایت‌ها این بار نیز نقش مهمی در جلب و جذب مشتریان ایفا می‌کند. در دنیای امروز که زندگی به شدت با فناوری‌های روز گره خورده است، استفاده ا ز بستری که فضای آنلاین فراهم می‌کند یکی از منطقی‌ترین رویکردها است.

ملزومات به کارگیری ایده محصولی حداقلی MVP چیست؟

محصول حداقلی MVP چیست؟

در به کارگیری ایده‌های مختلف ارائه محصول حداقلی باید به ارزش‌آفرینی برای مشتری فکر کنید. برای مشتری دیگر مهم نیست که شرکت شما چقدر روی کیفیت اختراعی تکراری وقت صرف کرده است. پس لازم نیست او را در جریان مسیر تولید باکیفیت چرخ قرار بدهید. باید به تولیدی دست بزنید که برای او ارزشی تازه و اضافی ایجاد کند. پس چرخ رارها کنید و به تولید محصولی مانند اسکیت بپردازید.

در انتخاب گروه مشتریان نمونه نیز باید دقت زیادی به خرج بدهید. یعنی گروه اولیه  و نمونه از مشتریان که به نوعی شبیه گروه کانونی هستند. عکس‌العمل‌های این گروه در سنجش امکان تولید محصول بسیار مهم است. در تولید ماکت اولیه محصول از الحاق هر گونه ویژگی یا بخش اضافه کار در عملکرد اصلی آن نقشی ندارد به شدت بپرهیزید و بیهوده بر هزینه‌های تولید اولیه‌ای که ممکن است به سرانجام نرسد، اضافه نکنید.

اریک ریس،کارآفرین محبوب و موفق در مورد محصولی  حداقلی می گوید: « محصول حداقلی  با قابلیت حیات، ساده‌ترین شکل از ایده شماست که می‌توانید به عنوان یک محصولبه فروش برسانید ».

مزایای استفاده از طراحی محصول با حداقل قابلیت دوام در MVP چیست؟

مزایای کلیدی بسیاری در استفاده از این نوع تولید محصول وجود دارد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بدون استفاده از منابع متعدد مالی و غیرمالی متوجه نیاز مشتری به محصول مورد نظر خواهید شد.
  • به کمک سنجش واکنش‌های مشتریان نمونه، از تغییرات نیاز/خواسته مشتریان سریع‌تر مطلع خواهید شد.
  • زمانی که روی طراحی و ایجاد ویژگی‌های جزئی قبل از بهره‌برداری از محصول صرف می‌شود، به شکل قابل‌توجهی کاهش پیدا خواهد کرد.
  • زمان ورود به بازار و درآمدزایی خیلی سریع‌تر پیش خواهد رفت.
  • مزیت رقابتی شما نسبت به رقبا، سرعت عملی خواهد بود که ایده‌های از قبل سنجیده‌شده در اختیارتان قرار داده‌اند.

پیش‌بینی حضور محصول در بازارهای مختلف به کمک روش‌های گوناگون MVP باعث می‌شود تا از ضررهای احتمالی بسیاری جلوگیری به عمل بیاورید. در واقع در گام‌های اول تولید نیاز نیست که نگران جزئیات مختلف تولید باشید.

رویکردهای مختلف سنجش محصول به روش MVP چیست؟

محصول حداقلی MVP چیست؟
mvp در استارت آپ

یکی از ساده‌ترین رویکردها برای سنجش میزان تقاضای محصولی جدید، ایجاد یک وبسایت و خرید ترافیک برای آن است. چنین وبسایتی به مشتریان نگاهی کلی نسبت به محصول در دست تولید می‌دهد. اگر بازدیدکنندگان وبسایت از ایده‌ای که مطرح شده با مراجعه به سایت و کنجکاوی استقبال کنند، دیدی مناسب نسبت به وضعیت آتی آن محصول در دسترس خواهد بود.

برای اضافه کردن ویژگی‌های جدید به محصول نیز همین قضیه صادق است. یعنی می‌توانید با تبلیغ ویژگی جدیدی که در ذهن دارید در وبسایتی، به بررسی تعداد بازدیدکننده از پیشنهاد جدید محصول بپردازید. میزان استقبال کاربران که همان مشتریان بالقوه محصول هستند، دید نسبتا خوبی از اوضاع در اختیار شما قرار خواهند داد.

اهمیت برای استارتاپ‌ها در این است که با حداقل سرمایه، کار را شروع می‌کنید و خبری از نگرانی برای از دست دادن سروایه کلان و شکست خوردن نخواهد بود. ضمن اینکه به بهترین شکل با مخاطبان و مشتریان آینده در ارتباط قرار می‌گیرد و از میزان اعتبار ایده محصول، نزد آنها مطلع می‌شوید.

نتیجه گیری:

مصول حداقلی، رویکردی ایده‌آل در طراحی است. این رویکرد فقط برای کارآفرینانی که به دنبال ایجاد استارتاپ هستند، کاربردی و مفید واقع نمی‌شود بلکه شرکت‌های بزرگ و معروف نیز می‌توانند به کمک این ایده از خسارت‌های قابل توجه در سرمایه و… جلوگیری به عمل بیاورند. بسیاری از مشکلات در زمینه تأمین سرمایه و پیش‌بینی‌های مالی سرسام‌آور نیز از این طریق حل و فصل خواهد شد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های دیگر در دسته بندی مقالات آموزشی

ایندکس مطالب با سرعتی باور نکردنی

آموزش سرعت بخشیدن به ایندکس شدن مطالب در کوتاه ترین زمان

10سوال برتر وب سایت کورا

معرفی 10 سوال برتر برنامه نویسی از وب سایت محبوب و مطرح کورا (Quora)

بهترین فریم ورک های PHP در سال ۲۰۱۸

معرفی بهترین و پر طرفدار ترین فریم ورک های زبان برنامه نویسی PHP