
Unreal Engine؛ ابزار قدرتمند خلق بازی های شگفت انگیز
اگر تا به حال نام Unreal Engine را شنیده اید و برایتان سوال شده که دقیقا چیست و چرا اینقدر در دنیای بازی سازی و گرافیک پررنگ است، جای درستی آمدهاید.
Unreal Engine یکی از قدرتمندترین و محبوب ترین موتورهای بازی سازی دنیاست که پشت صحنه بسیاری از بازی های محبوب و پروژه های گرافیکی فوق العاده قرار دارد.

هر کسی که عاشق بازی های ویدیویی باشه و به جدیدترین بازی های امروزی مثل Fortnite علاقه داشته باشه، قطعا میدونه Unreal Engine چیه.
اما اگه تازه وارد دنیای گیم شدید یا دوست دارید بیشتر در مورد پشت صحنه پلتفرم هایی که استفاده میکنید بدونید، Unreal Engine یه کم توضیح نیاز داره.
به ساده ترین شکل، Unreal Engine یه موتور گرافیک سه بعدی (3D computer graphics game engine) و یه ابزار ساخت بازیه که به توسعه دهنده های بازی این امکان رو میده تا بازی هایی فراتر از تصورشون بسازن.
کسایی که میخوان بفهمن بازی هاشون چطور کار میکنه یا خودشون توسعه دهنده بازی بشن، باید بدونن Unreal Engine دقیقا چیکار میکنه، از چه زبان برنامه نویسی استفاده میکنه و یه سری اطلاعات مهم دیگه رو هم بلد باشن.
Unreal Engine چیست؟
Unreal Engine که به اختصار UE هم گفته میشه، یه ابزار توسعه بازی (video game development tool) هست که توسط شرکت Epic Games ساخته شده. این ابزار به توسعه دهنده ها این امکان رو میده که شبیه سازی انجام بدن، ویدیو یا صدا رو ویرایش کنن، و انیمیشن رندر بگیرن. توسعه دهنده ها از این موتور برای ساخت بعضی از محبوب ترین بازی های امروزی استفاده کردن.
یکی از مزیت های اصلی Unreal Engine اینه که رایگانه و برای مبتدی ها خیلی کاربرپسنده.
(یه پیشنهاد هیجان انگیز): تا حالا فقط بازی میکردی ولی حالا وقتشه که خودت بازی ساز باشی و دست به خلق دنیایی بزنی که هر گوشه اش بازتاب خلاقیت تو باشه. پس بهت پیشنهاد میکنم همین حالا آموزش از پایه تا پیشرفته و کاربردی آنریل انجین رو با تخفیف ویژه تهیه کنی و از گیمر به بازی ساز حرفه ای تبدیل بشی! برای ورود به دوره اینجا رو کلیک کن..
Epic Games سعی داره نرم افزار خودش رو در سراسر جهان با کمک هم پیمان های استراتژیک مناسب، محبوب کنه تا افراد بیشتری وارد دنیای توسعه بازی های ویدیویی بشن. Epic Games به عنوان شرکتی با بیش از 25 سال تجربه، نرم افزاری رو توسعه داده که به عنوان استاندارد AAA در توسعه بازی های ویدیویی شناخته میشه و بخشی از سریع ترین بازار در حال رشد دنیا به حساب میاد.
Unreal Engine با زبان ++C نوشته شده و میزان پرتابل بودن خیلی بالایی داره. کاربرها میتونن از اون روی پلتفرم های مختلفی مثل iOS، Android، Windows، PlayStation و Xbox استفاده کنن.
در حالی که نسخه های قدیمی تری از Unreal Engine وجود داره، آخرین نسخه این موتور بازی سازی یه پیشرفت مهم داشته چون این امکان رو به توسعه دهنده ها میده که نقشه های سفارشی خودشون رو بسازن و توی بازی هاشون قرار بدن.
Unreal Engine همچنین یکی از اولین موتورهایی بود که به مادسازها (modders) این امکان رو میداد تا به راحتی محتوای خودشون رو درست کنن و در اختیار بقیه بذارن تا ببینن و بازی کنن.
Unreal Engine از چه زبان های برنامه نویسی برای توسعه بازی استفاده میکنه؟
Unreal Engine از زبان ++C به عنوان زبان برنامه نویسی اصلی برای توسعه بازی ها استفاده میکنه. ++C پایداری خیلی خوبی داره و مدیریت حافظه (memory allocation) رو به شکل عالی انجام میده، به همین دلیل توسعه دهنده های Unreal Engine ازش استفاده میکنن.
با این حال، ++C به عنوان یه زبان نسبتا سخت برای یادگیری شناخته میشه حتی با این که پر استفاده ترین زبان در دنیای توسعه بازی هست.
++C چالش های مختلفی مثل نیاز به کدنویسی فایل های .h و .cpp برای هر کلاس داره و فشار زیادی روی توسعه دهنده میاره. این زبان قطعا مخصوص برنامه نویس های حرفه ای هست چون یادگیریش زمان بره ولی در عوض امکانات خیلی زیادی رو برای انجام کارها در اختیارشون میذاره.
با اینکه استفاده از Unreal Engine رایگانه اما اشتراک های مختلفی رو ارائه میده که کمک میکنه این شرکت و Epic Games از توسعه دهنده ها درآمدزایی کنن.
Unreal Engine یا Unity؟
یکی از بزرگ ترین تصمیم هایی که توسعه دهنده ها موقع شروع پروژه بازی جدید باید بگیرن، انتخاب موتور بازی سازیه که میخوان ازش استفاده کنن.
خوشبختانه چند تا موتور خیلی خوب وجود داره که برای برنامه نویس های علاقه مند کاملا رایگانه. دو موتور محبوب توی جامعه توسعه دهنده ها، Unreal Engine و Unity هستن.
از بازی هایی مثل Hellblade: Senua’s Sacrifice و Sea of Thieves گرفته تا Rainbow Six Siege، Fortnite و The Stanley Parable، Unreal و Unity قدرت پشت سر خیلی از بازی های سطح AAA هستن.
بعد از چندین دهه توسعه، میشه گفت که هر دوی این موتورهای بازی سازی مزایای خودشون رو دارن ولی خب محدودیت هایی هم دارن. مثلا Unity Engine برای افرادی که تازه وارد دنیای توسعه اپلیکیشن های سه بعدی میشن، گزینه ایده آلیه چون از زبان برنامه نویسی ساده تر و قابل فهم تری مثل #C استفاده میکنه.
از طرف دیگه، Unreal Engine یه ابزار حرفه ای و قدرتمنده که توسعه دهنده های با تجربه رو به چالش میکشه چون از زبان برنامه نویسی پیچیده تری مثل ++C استفاده میکنه. با این حال، این موتور واقعا توانایی نمایش محیط های سه بعدی بسیار بهینه رو با راحتی کامل داره.
مزایا و معایب Unreal Engine و Unity Engine
Unreal Engine و Unity Engine، دو موتور بازی سازی محبوب هستند که هر کدام ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود را دارند. در ادامه به مقایسه ای جامع میان این دو می پردازیم.
Unreal Engine
Unreal Engine برای مبتدی ها کاملا رایگانه. کافیه کاربر این موتور رو از سایت دانلود کنه، اجراش کنه و شروع کنه. به لطف تعداد زیاد توسعه دهنده هایی که از این ابزار استفاده میکنن، کلی آموزش و کمک آنلاین از طریق جامعه کاربران در دسترسه.
علاوه بر اون، Unreal Engine تنوع فوق العاده ای داره و این امکان رو به کاربر میده تا یه بازی خیلی پیچیده رو تقریبا از صفر بسازه.
اما این قدرت زیاد، برای خیلی از مبتدی ها میتونه مشکل ساز باشه چون با زبان های پیچیده طرف هستن.
برای توسعه دهنده های تازه کار یا کم تجربه، تعداد زیاد قابلیت ها توی Unreal ممکنه خیلی سریع تبدیل به یه چیز گیج کننده و سنگین بشه. وقتی تازه کار هستید، خیلی از این امکانات شاید خوب باشن ولی واقعا برای ساخت اولین بازی ضروری نیستن.
یکی دیگه از نکات منفی اینه که شرکت Epic، که پشت Unreal Engine هست، در صورتی که بازی بیش از 3000 دلار فروش در هر سه ماه داشته باشه، ۵ درصد از فروش رو به عنوان حق امتیاز (royalty) دریافت میکنه.
Unity Engine
Unity Engine هم یکی از مهم ترین و پرکاربردترین موتورهای بازی سازیه. چیزی که Unity رو خاص میکنه، جامعه آنلاین بزرگیه که مثل Unreal فعاله ولی این پلتفرم دسترسی به قابلیت های اصلی خودش رو برای مبتدی ها و توسعه دهنده های تازه کار راحت تر کرده. برای همین، Unity یه موتور جذاب برای شروع کار به حساب میاد.
با این حال، کاربرها برای دسترسی به قابلیت های بیشتر باید هزینه جداگانه بدن، هر چند دوره های آموزشی آنلاین رایگان زیادی هم وجود داره. فرقی نمیکنه کاربر تازه وارد باشه یا بخواد یه پروژه سنگین و جدی رو توسعه بده. Unity فهم ساده ای داره و همچنان تمام امکانات پایه ای که نیاز هست رو ارائه میده.
افراد عادی میتونن به صورت کاملا رایگان از این موتور استفاده کنن، در حالی که دانشجوها چند قابلیت اضافه مثل حالت تاریک (dark mode) و تشخیص لحظه ای مشکلات در فضای ابری (real-time cloud diagnostics) هم دریافت میکنن.
همه کاربران به پلتفرم Learn Premium که پلتفرم آموزشی Unity هست دسترسی دارن. توی این پلتفرم کاربر میتونه تمام اطلاعات مورد نیازش رو دریافت کنه، توی جلسات زنده شرکت کنه و توی دوره های مختلف ثبت نام کنه.
نکته مهم اینه که به محض این که کاربر بیش از 200,000 دلار در طول 12 ماه درآمد داشته باشه، باید در نسخه Unity Plus ثبت نام کنه که به ازای هر نفر در تیم ماهانه 37 دلار هزینه اشتراک داره.
Unreal Engine Marketplace
کاربرهای Unreal Engine میتونن ساخته های خودشون رو از طریق Unreal Engine Marketplace رسمی بفروشن یا از کارهای توسعه دهنده های دیگه خرید کنن. این موتور همچنین به صورت رایگان برای مدارس و دانشگاه ها در دسترسه.
Unreal Engine Marketplace بیشتر روی استودیوهای توسعه دهنده و برنامه نویس هایی تمرکز داره که لایسنس استفاده از پلتفرم توسعه این شرکت رو دارن و از این مارکت به عنوان یه مرکز فروش برای دارایی های آماده بازی بر پایه موتور بازی داخلی استفاده میکنن.
این دارایی ها طیف گسترده ای از موارد رو شامل میشن مثل محیط های کامل بازی، شخصیت ها، صداها و حتی تکه کدهای آماده ++C. کاربرها به همه این موارد در حالت فعلیشون دسترسی دارن یا اگه نیاز باشه میتونن اون ها رو برای پروژه های فعلی خودشون ویرایش کنن.
علاوه بر این، توی Unreal Engine Marketplace، دموها، آموزش ها و حتی بازی های کاملی که توسط Epic Games ساخته شدن هم وجود دارن تا یه نقطه شروع مناسب برای توسعه دهنده ها جهت ساخت بازی های خودشون فراهم بشه.
جالبه بدونید کسایی که برای این مارکت محتوا تولید میکنن، ۸۸ درصد از درآمد حاصل از فروش رو دریافت میکنن. این درصد دقیقا مثل سهم سود توی Unity Asset Store هست. تمام دارایی هایی که خریداری میشن، دارای مجوز دائمی برای استفاده در تعداد نامحدودی از محصولات هستن و همچنین امکان ویرایش اون ها وجود داره.
سوالات متداول
Unreal Engine متعلق به کیست؟
Unreal Engine متعلق به شرکت Epic Games, Inc. هست که یه شرکت توسعه دهنده و ناشر نرم افزار و بازی های ویدیوییه و دفتر اصلیش توی شهر Cary در ایالت کارولینای شمالی قرار داره.
چه کسی Unreal Engine رو ساخته / توسعه داده؟
Unreal Engine توسط Epic Games ساخته شده. نسخه اولیه این موتور توسط Tim Sweeney که بنیانگذار Epic Games هست توسعه داده شد.
Unreal Engine برای چی استفاده میشه و باهاش چی میشه ساخت؟
Unreal Engine یه موتور بازی قدرتمنده که برای ساخت بازی های ویدیویی در اندازه ها و سبک های مختلف به کار میره. این موتور به خاطر گرافیک بسیار با کیفیتش شناخته شده و همچنین توی صنایع دیگه برای بصری سازی سه بعدی به صورت لحظه ای (real-time 3D visualization)، تولید مجازی (virtual production) و شبیه سازی هم استفاده میشه.
این کاربردها شامل معماری، خودروسازی، تولید فیلم و تلویزیون، و حتی آموزش و شبیه سازی برای بخش دفاعی میشه.
Unreal Engine چطور کار میکنه؟
Unreal Engine با فراهم کردن یه مجموعه کامل از ابزارهای ساخت به توسعه دهنده ها این امکان رو میده که طراحی، شبیه سازی و رندر محتوای سه بعدی رو انجام بدن.
این موتور شامل یه موتور رندر برای گرافیک، یه موتور فیزیک برای تعاملات واقع گرایانه، پردازش صدا و یه زبان اسکریپت نویسی (Blueprints برای اسکریپت نویسی بصری یا برنامه نویسی با ++C) برای منطق بازی هست. Unreal از جزئیات بالا و انیمیشن های پیچیده پشتیبانی میکنه و به توسعه دهنده ها این امکان رو میده که تجربه های بازی عمیق و پویا خلق کنن.
امیدواریم این آموزش براتون مفید و کاربردی بوده باشه، همچنین اگر در صورت وجود سوال یا ابهامی، خوشحال میشیم که پاسخگوی شما باشیم.