
تفاوت Vulnerability Scanning و DAST
وقتی که میخواید بین ارزیابی آسیب پذیری (Vulnerability Assessment) و DAST (Dynamic Application Security Testing) یکی رو انتخاب کنید، بهتره که بدونید هر کدوم چطور کار میکنن.
بررسی اجمالی Vulnerability Scanning
Vulnerability Scanning از یک برنامه کامپیوتری برای شناسایی نقاط ضعف امنیتی یا عملکردی در سیستم های شما استفاده میکنه، از جمله شبکه ها، کامپیوترها، اپلیکیشن ها و دستگاه های موبایل.
ارزیابی آسیب پذیری (Vulnerability Assessment) شامل تلاش فعال برای نفوذ به دستگاه، اپلیکیشن یا شبکه نمیشه، در حالی که در DAST همیشه تلاشی برای عبور از سدهای امنیتی دیجیتال شما انجام میشه.
مزایای Vulnerability Scanning
Vulnerability Scanning اعداد و داده های قابل اندازه گیری تولید میکنه که میزان ریسک داده ها و سیستم ها رو در صورت وقوع یک حمله مشخص میکنه. همچنین، اسکن آسیب پذیری میتونه به شما کمک کنه که بفهمید کدوم دارایی ها در معرض خطر قرار دارن، مخصوصا اگه یک کد مخرب وارد سیستم بشه.
با استفاده از اطلاعاتی که اسکن ارائه میده، میتونید امنیت دارایی های حساس یا ارزشمند مثل اطلاعات پرداخت مشتریان رو تقویت کنید. محافظت از داده های مشتریان برای رعایت استاندارد امنیت داده های صنعت کارت پرداخت (PCI DSS – Payment Card Industry Data Security Standard) ضروریه.
تست آسیب پذیری شامل مجموعه ای از مراحل برای شناسایی مشکلات امنیتی و جلوگیری از حملات آینده هست. علاوه بر تقویت امنیت سیستم، این فرایند میتونه اعتبار شما رو در بین رقبا، مشتریان و تامین کنندگان افزایش بده که ممکنه بخوان با شما همکاری کنن.
چالش های Vulnerability Scanning
وقتی که تصمیم دارید Vulnerability Scanning انجام بدید، باید چند چالش مهم رو در نظر بگیرید، مخصوصا در مقایسه با Penetration Testing:
موجودی ناقص از دارایی های دیجیتال
بسیاری از شرکت ها دارایی های دیجیتال خودشون رو به صورت سیستماتیک ثبت نمیکنن، و این موضوع انجام تست های مناسب برای محافظت از سیستم ها رو سخت میکنه.
این مشکل خصوصا برای سازمان هایی که لیست کاملی از دارایی های خودشون ندارن یا فلوچارتی که نحوه محافظت از دارایی ها رو نشون بده، بیشتر دیده میشه.
قبل از انجام Vulnerability Scan، باید یک فهرست دقیق و جامع از تمام دارایی های دیجیتال خودتون تهیه کنید، با تمرکز ویژه روی دارایی هایی که ممکنه هدف مهاجمان قرار بگیرن.
شناسایی آسیب پذیری ها بدون اختلال در عملیات شرکت
هدف Vulnerability Scanning اینه که نقاط ضعف سیستم شناسایی بشن تا بتونید اون ها رو رفع کنید و محیط کاری ایمن تری ایجاد کنید.
اما بهبود امنیت عملیاتی ممکنه باعث ایجاد وقفه در کار برخی از واحدها یا بخش های شرکت بشه، که ممکنه باعث نارضایتی بعضی از تیم ها بشه.
به همین دلیل، قبل از توسعه یک استراتژی تست آسیب پذیری، باید تمام بخش های شرکت رو در جریان بگذارید و هماهنگی های لازم رو انجام بدید.
آسیب پذیری های منسوخشده بلافاصله بعد از اسکن
یک Vulnerability Scan در لحظه ای که تکمیل میشه، قدیمی میشه، چون تهدیدهای جدید به طور مداوم در حال ظهور هستن.
به همین دلیل، برخی از سازمان ها تست های منظم و مکرر انجام میدن تا احتمال از دست دادن یک آسیب پذیری رو به حداقل برسونن.
بررسی اجمالی Dynamic Application Security Testing) DAST)
Dynamic Application Security Testing (DAST) فرآیند تحلیل یک اپلیکیشن وب از طریق فرانت اند برای یافتن آسیب پذیری ها از طریق حملات شبیه سازی شده هست. این روش، اپلیکیشن رو از بیرون به درون بررسی میکنه، درست مثل یک کاربر مخرب که سعی در نفوذ داره. بعد از این که اسکنر DAST این حملات رو انجام میده، نتایج رو بررسی میکنه و موارد غیرمنتظره رو شناسایی میکنه تا آسیب پذیری های امنیتی رو مشخص کنه.
مزایای DAST
در ادامه برخی از مهم ترین مزایای Dynamic Application Security Testing) DAST) رو با هم بررسی میکنیم:
شناسایی و برطرف کردن آسیب پذیری های خاص در سیستم
DAST یکی از بهترین روش ها برای شناسایی آسیب پذیری های خاصی هست که ممکنه مورد سوءاستفاده قرار بگیرن. همچنین، داده های حاصل از تست DAST میتونن به شما کمک کنن که میزان تهدید هر آسیب پذیری رو ارزیابی کنید و سپس اقدامات مشخصی برای تقویت امنیت سیستم انجام بدید.
علاوه بر این، اگه در حال توسعه یک اپلیکیشن باشید، DAST میتونه مشکلات امنیتی رو در طول چرخه توسعه شناسایی کنه تا قبل از انتشار نسخه نهایی، اون ها رو برطرف کنید.
درک بهتر از نحوه ارتباط سیستم های دیجیتال
حتی مجرب ترین تیم های IT هم ممکنه درک کاملی از چگونگی ارتباط بین تمام اجزای شبکه سازمان نداشته باشن. هیچ چیزی مثل یک تست نفوذ (Penetration Test) نمیتونه این ارتباطات رو مشخص کنه.
برای مثال، ممکنه یک اپلیکیشن وب و سیستم مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) هر دو به یک پایگاه داده متصل باشن. DAST میتونه نشون بده که این اجزا چطور به هم متصل هستن و مهاجمان چطور میتونن از این ارتباطات سوءاستفاده کنن.
چالش های DAST
با این که DAST مزایای زیادی داره، اما چالش هایی هم وجود دارن که باید در نظر بگیرید:
- نمیتونه محل دقیق آسیب پذیری رو در کد اپلیکیشن مشخص کنه
- نیاز به دانش تخصصی در زمینه امنیت برای تحلیل گزارش ها داره
- فرآیند زمان بر هست و ممکنه اجرای تست طول بکشه
مقایسه Vulnerability Scanning و DAST
تست نفوذ (Penetration Testing) و اسکن آسیب پذیری (Vulnerability Scanning) شباهت هایی دارن، از جمله:
- هر دو میتونن آسیب پذیری های سیستم رو شناسایی کنن
- هر دو به نوعی از اتوماسیون برای انجام تست ها استفاده میکنن
- هر دو میتونن ارتباط بین اجزای مختلف شبکه، المان های اپلیکیشن و داده های حساس رو مشخص کنن
تفاوت های Vulnerability Scanning و DAST
با وجود شباهت ها، Vulnerability Scanning و DAST تفاوت های زیادی دارن:
- در تست نفوذ (Penetration Testing)، بخشی از فرآیند به صورت خودکار انجام میشه، اما بخش زیادی از اون به صورت دستی توسط تستر امنیتی (Pen Tester) اجرا میشه
- اسکن آسیب پذیری (Vulnerability Scan)، فقط نقاط ضعف سیستم رو شناسایی میکنه، اما تست نفوذ علاوه بر شناسایی آسیب پذیری، سعی میکنه از اون ها سوءاستفاده کنه
- معمولا تست نفوذ هزینه بیشتری نسبت به اسکن آسیب پذیری داره، چون به ساعات کاری بیشتری از متخصصین امنیتی نیاز داره، در حالی که Vulnerability Scan به طور کامل توسط ابزارهای خودکار اجرا میشه
انتخاب بین Vulnerability Scanning و DAST برای سازمان شما
در برخی شرایط، اسکن آسیب پذیری بهترین گزینه هست. مثلا اگه در حال توسعه یک اپلیکیشن باشید و بخواید ببینید که آیا یک بخش خاص از اون آسیب پذیری داره یا نه، اجرای یک اسکن آسیب پذیری منطقی تره.
از طرف دیگه، تست نفوذ علاوه بر تمام مزایای اسکن آسیب پذیری، اطلاعاتی درباره این که چه اتفاقی میفته که یک مهاجم از آسیب پذیری های اپلیکیشن سوءاستفاده میکنه هم ارائه میده.
در صورتی که تستر امنیتی فرآیند تست رو به طور کامل و دقیق انجام بده، تست نفوذ انتخاب بهتری محسوب میشه.
در انتها اگر این مقاله براتون مفید بود، خوشحال میشیم که نظراتتون رو با ما به اشتراک بگذارین.